Terug naar vorige pagina

Nieuws

Eigen, duurzame verlichting avondkaasmarkt Edam

Dezer dagen werd Stichting Kaasmarkt Edam verblijd met een bijdrage van Stichting Duurzaam Waterland (SDW) voor de aanschaf van eigen verlichting voor de avondkaasmarkt in Edam. Te midden van de Corona-ellende, die de oorzaak is van het schrappen van alle kaasmarkten dit jaar, was dit letterlijk een feestelijk lichtpunt voor de vrijwilligers van het Edams Kaasdragersgilde.
Parallel aan de Oud Hollandse Streekmarkt wordt elk jaar op de tweede zaterdag van augustus in Edam de avondkaasmarkt gehouden met feeërieke verlichting van stadsgrachten en het Kaasmarktplein.

Vervuilende aggregaat
Tot nu toe werd verlichtingsmateriaal hiervoor elk jaar opnieuw door Stichting Kaasmarkt ingehuurd. Naast stroomvoorziening via de gemeente was hierop aanvullend een aggregaat nodig voor het leveren van extra vermogen tot zo’n 63 Ampère om de ruim 900 lampjes en vier zware bouwlampen hun licht te kunnen laten uitstralen.

Woordvoerder Cees Knops: “Jarenlang kon het benodigde materiaal voor een schappelijke prijs bij een vast adres worden ingehuurd. Maar toen deze mogelijkheid twee jaar geleden kwam te vervallen werd het heel lastig om het geschikte materiaal op tijd betaalbaar bij elkaar te sprokkelen. Al met al werd het kostenplaatje ook nog eens fors hoger dan voorheen.”

Historisch en eigentijds!
Hoewel de Edamse kaasmarkt een historisch uitstraling heeft, wil het bestuur in de pas blijven lopen met de eisen des tijds. Daarom is een werkgroep onder leiding van gildelid Jan van Ingen gevraagd zich te buigen over de aanschaf van hedendaags verantwoord verlichtingsmateriaal. Met duurzaamheid en energiebesparing als belangrijkste uitgangspunten naast de wens tot eigen bezit en beheer.

“Dankzij het denkwerk van die onvolprezen werkgroep en ondersteunend advies van Antoine Maartens van SDW heeft de Stichting Kaasmarkt een nieuw verlichtingsplan op tafel kunnen leggen dat volledige invulling geeft aan de eisen van vandaag. Het omvat onder meer de aanschaf van zo’n 1.000 energiezuinige ledlampjes ter vervanging van het traditionele peertje.” Maar ook zijn de oude, energievretende bouwlampen weggestreept voor energiezuinige Led-varianten.

94% minder stroomgebruik
Een groot voordeel is bovendien dat in de nieuwe constellatie geen aggregaat (geluid en dieselgeur) meer nodig is omdat nu in totaal nog maar 6 % van de energie nodig is ten opzichte van voorheen.

Het nieuwe energiezuinige verlichtingsplan voor de avondkaasmarkt was voor de Stichting Duurzaam Waterland aanleiding om de subsidieaanvraag hiervoor welwillend tegemoet te treden. Dankzij een genereuze bijdrage van die stichting kunnen avondkaasmarkten in Edam voortaan vorm worden gegeven met verlichting die voldoet aan de meest recente duurzaamheidseisen. “De Stichting Kaasmarkt Edam wil hiervoor gaarne haar erkentelijkheid uitspreken naar de Stichting Duurzaam Waterland.”

Voor het volledige bericht: Stadskrant verlichting avondkaasmarkt Edam

Ambitie 9

Energieneutraal

In 2040 hebben we grote stappen gezet richting energieneutraliteit

Heeft u een vraag of voorstel?
Uw contactpersoon staat voor u klaar.

Economisch Platform
Stuur mij een mail

Ideeënbus

Heeft u een goed idee of initiatief om het project aan te vullen of te verbeteren?

mail het ons!